واقع بینی در سیستم دفاع شخصی
برای درک بهتر هنر دفاع شخصی ابتدا شما باید فواصل مبارزه را بدانید و با تمرین تکنیک و تاکیتیک آن را درک کنید . در درگیری بدون سلاح 5 فاصله اصلی وجود دارد که تمامی هنر های رزمی برای یک یا بیشتر از یکی از این فواصل طراحی شده اند . به طور حتم هر چه محتوای یک هنر رزمی بیشتر این فواصل را شامل بشود می توان آن را کامل تر دانست، البته تمرین تخصصی بیشتر روی یک فاصله شما را در آن فاصله حرفه ایی تر می سازد .
1- فاصله پا : اولین و بلند ترین فاصله بین دو حریف فاصله ضربه پاست . زمانی که حریف در فاصله پا شما قرار گرفته است بهترین استراتژی برای مقابله با حریف استفاده از ضربات و تکنیک های پا است . بخاطر داشته باشید ایمن ترین فاصله شماست و در صورتی که زرنگ باشید از همین فاصله نسبت به حریف عکس العمل نشان می دهید . به طور کلی هر چه فاصله شما از حریف بیشتر باشید ایمن تر و هر چه این فاصله کمتر شود و حریف به شما نزدیک تر شود ریسک درگیری بیشتر می شود .
2- فاصله مشت مستقیم : دومین فاصله درگیری با دست خالی، فاصله یک مشت مستقیم با باز با حریف است . در این فاصله تنها تکنیک های دست هستند که به کمک شما می آیند
3- فاصله زانو و آرنج: با نزدیک تر شدن حریف به حریم بدن شما می توانید از سلاح های کارآمدی همچون زانو و آرنج بسته استفاده کنید .فراموش نکنید ضربه با آرنج بسته از قدرت تخریب بسیار بالایی برخوردار است که در جهات مختلف می توان از آن استفاده نمود .
4 – فاصله گلاویزی : تا می توانید از نزدیک شدن حریف به بدن خود جلوگیری کنید . به این نکته توجه داشته باشید که اگر شما حتی در این فاصله بسیار خبره و کار بلد باشید هم، زمانی که در مقابل فرد سنگین تر قرار می گیرید شانس شما برای غلبه بر حریف بسیار کمتر می شود. در این فاصله می بایست از فنون گلاویزی و کشتی استفاده نمود .
از این لینک می توانید کلیپ بخشی از فنون گلاویزی را ببنید
5- فاصله گراپلینگ یا خاک : به هیچ عنوان اجازه ندهید سرانجام درگیری شما به این منطقه برسد؛ به دلیل این که معیار وزن برای انجام تکنیک های گراپلینگ و خاک بسیار حیاتی و مهم بوده و از طرفی انجام تکنیک های این فاصله ( که در ورزش هایی همچون جوجیتسو برزیلی دیده می شود) در فضای بیرون و بعضا آسفالت بسیار سخت و صدمه زننده به خود شخص بوده ولی بهتر است در برنامه تمرینی دفاع شخصی خود از فراگیری و تمرین تکنیک های این فاصله قافل نشوید تا در صورت لزوم و نبود چاره از آن استفاده کنید . بخاطر داشته باشید بهتر است تایم تمرین تکنیک های این فواصل به یک نسبت نباشد.
نکته : فاصله دست یا مشت مستقیم به عنوان مهم ترین فاصله دفاع شخصی قلمداد می شود؛ درست است با هم خواندیم که امن ترین فاصله درگیری، فاصله ضربه پا است، ولی به طور معمول ؛ شرایط محیطی باز یا بسته برای مثال در اتوبوس یا تاکسی و محدویت های فردی مثل انعطاف پذیری پا ، باعث می شود عملا توانایی استفاده از ضربات و تکنیک های دست در فاصله دوم در دفاع شخصی امر مهم تری نسبت به سایر فواصل باشد .
مقاله بهترین ورزش برای دفاع شخصی را از دست ندهید !
نکته : فواصل درگیری مسلحانه با سلاح سرد خارج از این بحث است و دارای قوانین و فواصل مشخص خود می باشد.
صفحه آموزش سلاح سرد را از دست ندهید !
نکته: بخاطر داشته باشید یک مبارز خوب فردیست که از تکنیک ها و تاکتیک های هر فاصله به نحو احسنت استفاده می کند ، همچنین فراموش نکنید لازمه این امر تمرین زیاد برای درک حضور سریع در تشخیص فاصله است .
آموزش درجه 1 وینگ چون
نشست ایراس
نشست ایراس پایه ترین مبحث سبک وینگ چون بوده و دارای 4 مرحله اصلی است .
1- جفت کردن پاها ، خمیدگی زانو و آمدن دست ها به کنار سینه ها
2- باز کردن پنجه پا ، به طوری که حالت قبلی حفظ شود
3- بازکردن پاشنه پا
4- حرکت کمر رو به داخل
گارد وینگ چون
پس از نشست و استقرار در حالت ایراس جفت دست خود را در ارتفاع سر شانه خود بالا بیاورید به طوری که کف هر دو دست به هم دیگر چسبیده باشد .
محل برخورد کف دستان شما باید دقیقا روبروی خط مرکزی بدنتان باشد .
اندکی خمیدگی در مفصل آرنج شما ضروری است .
حال دست چپ خود را کمی جلو تر برده و دست راست خود را به فاصله عقب تر و زیر بینی خود بیاورید .
این حالت نهایی گارد شماست (استایل دست عقب به نام ووسائو و استایل دست جلو به نام مانسائو می باشد)
مشت زنجیره ایی وینگ چون
پس از حفظ حالت نشست و گارد ، شروع به مشت زدن در حالت ایراس می کنیم .
برای آموزش کامل نحوه مشت زدن در وینگ چون اینجا را کلیک کنید .
حتما مشت ها از روی هم و یک نقطه واحد را هدف بگیرید .
مبحث چهار دفاع اصلی
چهار دفاع اصلی از دفاع های مهم و پایه وینگ چون تشکیل شده
1- تانسائو
2- گان سائو
3- پاک سائو
4- گام سائو
برای آموزش کامل چهار دفاع اصلی و کاربرد های آن اینجا را کلیک کنید .
مبحث انتقال نیرو
همه شما می دانید که نیرو از جنس وزن است . در نشست ایراس مقدار وزن بدن بر روی پاها به صورت نصف نصف است . با موازی کردن پنجه پاها و اتنقال 99 درصد وزن بدن بر روی پای عقب شما انتقال نیرو انجام داده اید که به دو جهت راست و چپ قابل انجام است.
برای آموزش کامل مبحث انتقال نیرو اینجا کلیک کنید
مبحث دانچی یک
دو حریف رو بروی هم دیگر قرار می گیر
الف ) فاصله پا
حالت اول : زمانی که حریف بدون استایل خاصی از حمله از فاصله دور به سمت شما هجوم می آورد :
تکنیک شماره 1 : استفاده ضربه پای مستقیم به سبک وینگ چون
این تکنیک ساده و کاربردی زمانی که فرد مهاجم در فاصله پای شماست، با برخورد کف پا انجام می شود . چند نکته دراجرای این ضربه پا حائز اهمیت است که با رعایت آن ها ضربه شما کارآمد تر می شود
1) برای انجام این تکینیک پا مسیری را به صورت نیم دایره طی می کند و سپس برای ضربه بالا می آید؛ به این دلیل که انجام مسیر نیم دایره باعث نفوذ به حریف و افزایش قدرت ضربه پا می شود .
1) در ابتدای انجام این ضربه ابتدا پای خود را بلند کنید بطوری که از مفصل زانو خمیده باشد و سپس با باز کردن آن سعی در وارد آوردن نیرو به بدن حریف بکنید .
2) حالت پنجه پای شما باید رو به بیرون بدن شما قرار بگیرد به دلیل سطح تماس بیشتر با بدن حریف و کاهش احتمال سر خوردن پا در زمان برخورد و عدم انتقال نیروی ناشی از آن .
حالت دوم : زمانی که حریف با لگد مستقیم به ناحیه شکم به بالا شما حمله می کند:
تکنیک شماره 2 :استفاده از دفاع گان سائو و قدم به سمت بیرون بدن حریف
در زمان استفاده از این تکنیک دفاعی دست و پای مخالف شما باید به طور همزمان عمل کنند ، به این صورت که دست در جهت انحراف پای حریف عمل می کند و پای مخالف در راستای دور کردن بدن از ضربه .
در ادامه این تکنبک زمانی که شما با موفقیت ضربه پای حریف را دفاع کردید می توانید از ضربات مشت زنجیره ایی یا ضربه پا استفاده کنید .
ب ) فاصله دست
حالت اول : زمانی که حریف بدون استایل خاصی از حمله به سمت شما هجوم می آورد.
تکنیک شماره 1 : با حفظ اصول رعایت خط مستقیم بدن و گارد مثلثی شکل وینگ چون با استفاده از مشت های زنجیره ایی وینگ چون فرصت فکر کردن و تصمیم گیری را از حریف خود بگیرید .
سپس یا قدم های نفوذی مستقیم وینگ چون مانع استقرار حریف شوید و تعادل او را به هم به هم بزنید .
حالت دوم : حریف با استایل مشت مستقیم به سمت شما حمله می کند !
تکنیک شماره 2 : مهار کردن حمله حریف با دست موافق و استفاده از قوانین مشت ها
در ابتدا شما می بایست با دیدن دست حمله حریف، دستان موافق و روبروی هم را تشخیص دهید .
نکته: دست راست حریف مقابل دست چپ شماست و دست چپ او مقابل دست راست شماست که این آرایش به دستان موافق مشهور است .
در ادامه با برخورد دست مشت شده موافق شما به دست حمله حریف ، نیروی حریف خنثی می شود .
توجه بسیار مهم : در زمان انجام این تکنیک حتما دست مدافع شما باید کمی خمیده باشد و آرنج به سمت مرکز بدن خم شده باشد، در غیر این صورت مشت حریف به بدن شما نفوذ خواهد کرد.
تکنیک شماره 3 : مهار کردن حمله حریف با دست مخالف و به وسیله دفاع لاپ سائو
در ابتدا شما می بایست با دیدن دست حمله حریف، دستان مخالف و ضربدری را تشخیص دهید .
سپس همزمان با برخورد دست مخالف به دست حمله کننده حریف (به حالت گرفتن از بیرون ناحیه ساعد ) و خروچ از محور ضربه حمله حریف را خنثی کرده و در ادامه از حملات مشت استفاده کنید.
این صفحه به طور مرتب به روز می شود